Rode Kool met Appel
Rode Kool met Appel is een traditioneel Nederlands bijgerecht dat vaak wordt gegeten met gestoofd vlees. Het bekendste gerecht waarmee het wordt gegeten is Hachee. Rode kool met appel wordt vaak in de winter gegeten en met Kerstmis geserveerd als bijgerecht.
Hollandse rode kool met appel is uiteraard gemaakt met rode kool en appel, evenals wat kaneel en laurierblaadjes. Ik voeg ook graag jeneverbessen toe. Azijn en suiker worden gebruikt om het gerecht een lekkere zoetzure smaak te geven. De combinatie van de zoetheid van de appel met de kool en azijn is echt lekker. Wat ik ook fijn vind aan dit gerecht is hoe gemakkelijk het is om het aan te passen naar je eigen smaak. Sommige mensen houden van een meer zurige smaak, anderen geven de voorkeur aan meer zoet. Wat je ook lekker vindt, je kunt het naar wens aanpassen.
Rode kool met appel is een makkelijk gerecht om te maken, het kost alleen wat tijd. Je voegt in principe alle ingrediënten behalve appels toe aan een grote pan en laat het geheel een uurtje sudderen, af en toe even roeren. Vervolgens roer je de appels erdoor en laat het nog een half uur sudderen en dat is het zo’n beetje.
Ik maak het graag af met een klontje boter. Er zijn versies van dit gerecht die sneller zijn, maar ik neem er graag de tijd voor om mijn Rode Kool met Appel te maken.
Er zijn veel variaties mogelijk met dit Rode Kool met Appel gerecht. Sommige mensen beginnen graag door eerst de rode kool aan te bakken tot deze slap begint te worden voordat de andere ingrediënten worden toegevoegd en het geheel te laten sudderen. Anderen voegen graag een ui toe of gebruiken appelmoes als aanvulling op of in plaats van verse appels. Dit recept is een basisrecept om je op weg te helpen en je kan het naar wens aanpassen.
Rode kool met appel wordt vaak geserveerd met Hachee, maar het past ook goed bij wild.
Ingrediënten
- 1 rode kool kleine rode kool – 700 gram
- 2 zoetzure appels goudreinet
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 2 jeneverbessen optioneel
- 2 eetlepels appel cider azijn kan vervangen worden door gewone azijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels zout
- 500 mililiter water
- 1 klontje boter ongeveer een eetlepel
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in vieren en verwijder de kern, het harde witte gedeelte, van de kool. Snijd de rode kool fijn (ongeveer ½ cm).
- Doe vervolgens de fijn gesneden kool toe aan een grote pan (bijvoorbeeld een soeppan. Voeg het kaneelstokje, kruidnagel, laurierblaadjes, jeneverbessen, azijn, suiker, twee theelepels zout toe en giet het water erover.
- Dek af en laat ongeveer 1 uur zachtjes stoven. Als het water te snel begint te verdampen, voeg dan wat meer water toe.
- Schil en snijd de appels. Ik snij ze het liefst in blokjes, maar je kunt ze ook in vieren snijden of fijn snijden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
- Voeg de appels toe aan de rode kool, roer het even door en laat nog 30 minuten stoven.
- Voeg de boter toe en laat nog 5-10 minuten stoven met het deksel iets gekanteld om ervoor te zorgen dat het resterende water verdampt. Als het water al is verdampt, kun je de boter er gewoon in roeren en hoeft het niet verder te stoven.
- Breng op smaak met zout en peper, proef en voeg indien nodig meer suiker of azijn toe, afhankelijk van je voorkeur en wat je lekker vindt. Verwijder voor serveren het kaneelstokje, de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurierblaadjes.
- Serveer met Hachee of een ander gestoofd vleesgerecht. Rode kool wordt ook geserveerd bij wild.
Notities
- Als je een fijnere gesneden kool wil kan je een keukenmachine gebruiken om de kool fijn te snijden Of, als je liever dikker stukken kool wil, snijd de kool dan groffer.
- Voeg de kruidnagel en jeneverbessen toe aan een thee-ei / bal, zodat ze er weer gemakkelijk uit kunnen worden gehaald.
- De voedingswaarden in dit recept zijn gebaseerd op de ingrediënten en kookinstructies zoals beschreven in het recept en zijn gebaseerd op statistische gemiddelden. De exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten etc.