Ga terug
+ servings
Surinamese Nasi with cucumber and egg on a white plate
Afdrukken

Surinaamse Nasi (Basisrecept)

Surinaamse Nasi is een rijstgerecht uit Suriname dat werd overgebracht door Indonesiërs. Het geurige rijstgerecht is een populair gerecht in Suriname.
Type Main Course
Keuken Surinamese
Trefwoord surinaams eten, surinaams recept, surinaamse nasi
Prep Tijd 35 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 4
calorieën 792kcal

Ingrediënten

Rijst (optie 1: bij gebruik van overgebleven of voorgekookte rijst)

  • gekookte of restje rijst op basis van 500 gram ongekookte rijst

Rijst (optie 2: bij gebruik van ongekookte rijst)

  • 500 gram ongekookte rijst
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 1 teentje knoflook

Kip

  • 500 gram kipfilet (schoongemaakt naar eigen voorkeur)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gember (ongeveer ter grootte van een duim)
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 1 bouillonblokje
  • 1 takje platte peterselie
  • 20 gram boter 20 gram
  • 200 milliliter water (meer of minder, als benodigd)

Nasi Roerbakken

  • gekookte rijst optie 1 óf optie 2
  • gekookte kip met de bovenstaande ingredienten
  • 2 teentjes knoflook - geperst
  • 1 ui - fijn gesneden
  • 1 theelepel gember - fijn gesneden
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 1/2 theelepel kentjoerpoeder optioneel
  • 1 stuk sereh (citroengras) - platgeslagen of 1 theelepel citroengraspoeder
  • 1 theelepel fijn gesneden laos
  • zout naar smaak
  • 3 theelepels olie
  • 2 eetlepels ketjap manis zoete sojasaus
  • 3 eetlepels sojasaus zoute sojasaus
  • 1 handje platte peterselie - fijn gesneden

Bijgerechten (optioneel)

  • 5 eieren als omeletten gebakken en en in reepjes gesneden
  • bakabana (gebakken bakbanaan)
  • komkommer op zuur

Instructies

Rijst (optie 1: voorgekookte of overgebleven rijst)

  • Neem je overgebleven of een dag oude rijst uit de koelkast.

Rijst (optie 2: ongekookte rijst)

  • Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking, maar voeg ook een bouillonblokje, ketjap, knoflook en gember toe. Verwijder de knoflook als de rijst gaar is.

Kip

  • Doe alle ingrediënten (behalve water) in een pan met een dikke bodem.
  • Voeg het water toe totdat de kip net bedekt is, voeg afhankelijk van je pan meer of minder water toe.
  • Breng het water aan de kook en kook de kip op een niet te hoog vuur tot het gaar is.
  • Haal de kip uit de pan en laat de kip afkoelen. Eenmaal afgekoeld trek je de kip met twee vorken uit elkaar om fijne dunne reepjes kipfilet te krijgen.
  • Kook de overgebleven bouillon van de kip tot deze begint in te dikken, voeg de getrokken kipreepjes toe en meng tot al het vocht is opgenomen.

Nasi Roerbakken

  • Voeg olie toe aan een wok of pan om te roerbakken en zorg dat deze goed heet wordt.
  • Voeg ui toe en bak tot het glazig begint te worden. Voeg de garnalenpasta toe en druk erop om af te breken en roer met de uien.
  • Voeg knoflook en fijngehakte gember toe en roerbak.
  • Voeg gekneusd citroengras toe en roerbak
  • Voeg kip toe en roerbak
  • Voeg laos en kentjoer toe en roerbak
  • Voeg rijst toe en roerbak
  • Voeg ketjap en sojasaus toe.
  • Roerbak tot alles goed is gecombineerd en een mooie lichtbruine kleur heeft.
  • Verwijder de grote stukjes citroengras.
  • Maak af met peper en zout naar smaak
  • Bestrooi met fijngehakte platte peterselie
  • Serveer met een bijgerecht naar keuze (gebakken omelet in reepjes gesneden, gebakken bakbanaan, ingelegde komkommers, geroosterde kip, enz.)

Notities

Voorgekookte Overgebleven Rijst
  • De beste rijst om te gebruiken voor Nasi is rijst van de vorige dag die een nachtje in de koelkast heeft gestaan. 
  • TIP: Als je nog rijst over hebt van een ander gerecht, doe dit in een voor de vriezer geschikte goed hersluitbare zak en leg het in de vriezer. Als je Nasi wilt maken, haal je de rijst uit de vriezer en laat het ontdooien voordat je het gebruikt.
Ketjap Manis. Kentjoer  & Trassi
  • Ketjap Manis is een zoete sojasaus uit Indonesië. Het heeft een stroperige consistentie en een melasse-achtige smaak. Het is een veel gebruikte saus in de Indonesische keuken.
  • Kentjoer /Kencur/Kentjur of Kaempferia galanga is vergelijkbaar met gember en laos. Het is iets kleiner, maar rijker van smaak. Als je geen kentjoerpoeder kunt vinden dan kan je het weglaten, je hoeft het nergens mee te vervangen.
  • Trassi is garnalenpasta en voegt een extra dimensie en diepte van smaak toe aan het gerecht. Als je geen garnalenpasta kunt vinden dan kan je deze weglaten. Pas de kruiden naar smaak aan of gebruik een eetlepel vissaus om het gerecht wat meer diepte in smaak te geven. 
Extra Kruiden
  • Dit recept is echt een basis recept waarbij met een minimaal aantal en makkelijke beschikbare kruiden een lekkere Nasi mee gemaakt kan worden. De meeste Surinamers zullen echter wel wat meer kruiden gebruiken om de Nasi naar hun eigen smaak te maken. Ik gebruik bijvoorbeeld ook vaak Ketoembar (gemalen korianderzaad) en Laos. Voel je vrij om andere kruiden toe te voegen naar eigen smaak.
Bewaren
  • Je kunt Nasi ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren en gewoon opwarmen in de magnetron. Als de rijst een beetje droog lijkt, sprenkel je er een beetje water over voordat je het in de magnetron plaatst.
  • Nasi kan heel goed in de vriezer bewaard worden. Het blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer
Serveren
  • Serveer met geroosterde kip of Moksi Meti (mix van geroosterd vlees), bakabana (gebakken bakbanaan) en komkommer op zuur.
  • Dit recept is geschikt voor 4-6 personen, afhankelijk van hoe groot de porties worden geserveerd.
Opmerking:
  • De voedingswaarden in dit recept zijn gebaseerd op de ingrediënten en kookinstructies zoals beschreven in het recept en zijn gebaseerd op statistische gemiddelden. De exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten etc. Voedingswaarden zijn exclusief bijgerechten.

Voedingswaarde

Caloriën: 792kcal | Carbohydrates: 104g | Eiwitten: 30g | Fat: 26g | Transvet: 8g | Cholesterol: 136mg | Natrium: 213mg | Kalium: 440mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamine A: 265IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 51mg | Ijzer: 2mg