Ga terug
+ servings
rode kool met appel in een witte schaal op een white wash houten ondergrond met een blauwe achtergrond
Afdrukken

Rode Kool met Appel

Rode kool met appel kan je heel makkelijk zelf maken. Met dit recept maak je de lekkerste rode kool als bijgerecht voor bijvoorbeeld stoofvlees (Hachee).
Type Bijgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord hollands eten, hollands recept, hollandse keuken, nederlands eten, nederlands recept, nederlandse keuken
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen
calorieën 165kcal

Ingrediënten

  • 1 rode kool kleine rode kool - 700 gram
  • 2 zoetzure appels goudreinet
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen optioneel
  • 2 eetlepels appel cider azijn kan vervangen worden door gewone azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 500 mililiter water
  • 1 klontje boter ongeveer een eetlepel
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in vieren en verwijder de kern, het harde witte gedeelte, van de kool. Snijd de rode kool fijn (ongeveer ½ cm).
  • Doe vervolgens de fijn gesneden kool toe aan een grote pan (bijvoorbeeld een soeppan. Voeg het kaneelstokje, kruidnagel, laurierblaadjes, jeneverbessen, azijn, suiker, twee theelepels zout toe en giet het water erover.
  • Dek af en laat ongeveer 1 uur zachtjes stoven. Als het water te snel begint te verdampen, voeg dan wat meer water toe.
  • Schil en snijd de appels. Ik snij ze het liefst in blokjes, maar je kunt ze ook in vieren snijden of fijn snijden. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.
  • Voeg de appels toe aan de rode kool, roer het even door en laat nog 30 minuten stoven.
  • Voeg de boter toe en laat nog 5-10 minuten stoven met het deksel iets gekanteld om ervoor te zorgen dat het resterende water verdampt. Als het water al is verdampt, kun je de boter er gewoon in roeren en hoeft het niet verder te stoven.
  • Breng op smaak met zout en peper, proef en voeg indien nodig meer suiker of azijn toe, afhankelijk van je voorkeur en wat je lekker vindt. Verwijder voor serveren het kaneelstokje, de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurierblaadjes.
  • Serveer met Hachee of een ander gestoofd vleesgerecht. Rode kool wordt ook geserveerd bij wild.

Notities

  • Als je een fijnere gesneden kool wil kan je een keukenmachine gebruiken om de kool fijn te snijden Of, als je liever dikker stukken kool wil, snijd de kool dan groffer. 
  • Voeg de kruidnagel en jeneverbessen toe aan een thee-ei / bal, zodat ze er weer gemakkelijk uit kunnen worden gehaald.
Opmerking:
  • De voedingswaarden in dit recept zijn gebaseerd op de ingrediënten en kookinstructies zoals beschreven in het recept en zijn gebaseerd op statistische gemiddelden. De exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten etc. 

Voedingswaarde

Caloriën: 165kcal | Carbohydrates: 35g | Eiwitten: 3g | Fat: 3g | Transvet: 2g | Cholesterol: 8mg | Natrium: 1252mg | Kalium: 607mg | Fiber: 7g | Sugar: 24g | Vitamine A: 2477IU | Vitamine C: 124mg | Calcium: 112mg | Ijzer: 2mg