Adolfina Koekjes
Adolfina koekjes zijn een Surinaams koekje. Ik ontdekte dit koekje voor het eerst in ‘Het Groot Surinaams Kookboek’. Ik had nog nooit van dit koekje gehoord totdat ik het in het kookboek zag. Het boek vermeldde ook niet waar de naam van het koekje vandaan kwam, dus nu ben ik nieuwsgierig om erachter te komen… Het recept zelf klonk interessant, dus ik besloot het te proberen en ze bleken echt lekker te zijn!
Surinaamse Adolfina koekjes zijn koekjes met een topping van pinda en sukade. Ze zijn een leuke variatie op een normaal pindakoekje. Ik zou zeggen probeer het recept zelf uit om te zien of je het koekje lekker vindt.
Zo Maak Je Adolfina Koekjes (Pinda en Sukade Koekjes)
De makkelijkste manier om het deeg van de Adolfina koekjes te rollen, is door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en het in een rechthoek uit te rollen. Als het bakpapier erop ligt, blijft het deeg niet aan de deegroller plakken zonder dat er te veel extra bloem hoeft te worden toegevoegd.
Nadat je de pinda- en sukademix voor de Adolfina koekjes hebt gemaakt, kan je het bakpapier opnieuw gebruiken. Nadat je de pinda- en sukademix op het deeg hebt verspreid, kun je het bedekken met bakpapier en de pinda’s en sukade er lichtjes in rollen, zodat ze in het deeg worden geduwd. Nu is het deeg voor de Adolfina-koekjes klaar om in kleine vierkantjes te worden gesneden of, in mijn geval, eindigden sommige meer als rechthoeken…
Surinaamse Adolfina koekjes zijn heel gemakkelijk te maken en het gebruik van het bakpapier betekent ook dat dingen niet rommelig en plakkerig worden. Ik was ook aangenaam verrast door de smaak van de koekjes, de sukade / gekonfijte schil is echt een lekker variatie.
Ingrediënten
Deeg
- 100 g poedersuiker
- 250 g patent-bloem
- 180 g boter
- 1 ei
Topping
- 50 g poedersuiker
- 250 g ongezouten, geroosterde pinda’s
- 50 g sukade in stukjes gesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Kneed een soepel deeg van de bloem, poedersuiker en boter in een kom, of op je werkblad.
- Neem een stuk bakpapier en plaats het op het deeg. Gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 30 cm en 0,5 cm dik. Klop een eitje los en bestrijk het deeg met wat ei.
- Voeg de rest van het ei toe aan de ingrediënten voor de topping (sukade, pinda's en poedersuiker). Meng alles in een kom goed door tot alle sukade en pinda's een laagje hebben.
- Verspreid het pinda mengsel over het deeg. Neem een stuk bakpapier en plaats het op de topping. Gebruik een deegroller om de topping enigszins in het deeg te rollen.
- Neem een mes en snij vierkante koekjes uit. Plaats de uitgesneden koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Notities
- De voedingswaarde van dit recept is op basis van de ingrediënten en kookinstructies uit het recept en gebaseerd op een statistisch gemiddelde. De exacte voedingswaarde kan altijd variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, etc.