Klaroen
Klaroen is een van mijn favoriete Surinaamse groenten. Klaroen lijkt op spinazie en heeft een milde spinazie-achtige smaak. Net als spinazie kun je het op verschillende manieren bereiden. Het recept dat ik vandaag met je deel is een eenvoudige geroerbakte versie die je bij je warme maaltijd kunt eten.
In Nederland kan je het beste bij een Surinaamse toko of een Surinaamse stand op de markt kijken of ze klaroen te koop hebben. Heb je geen Surinaamse toko in de buurt dan kan je het bij andere toko’s navragen. Bekijk mijn bericht over Klaroen voor meer informatie, evenals de Latijnse naam, om je te helpen de juiste variëteit van de groente te vinden.
Wanneer ik deze heerlijke Surinaamse groente kan vinden eet ik het graag. Het enige “vervelende” van deze groente is voorbereiden, je moet de bladeren namelijk “plukken” als ze groot zijn, wat veel werk betekent. Als je klaroen met jongere bladeren hebt, kun je de stengel ook gebruiken, je moet ze alleen fijn hakken. Helaas heb ik niet altijd het geluk om jonge klaroen met kleine bladeren te vinden.
Zodra je de klaroen hebt “geplukt”, is het vervelendste deel voorbij. Was en spoel de bladeren en zet apart. Verhit de olie in een grote pan of wok en fruit de fijngesneden ui en knoflook met een stuk garnalenpasta. Voeg de geplukte bladeren toe en blijf roeren totdat je de blaadjes ziet slinken. Net als bij het koken van spinazie, zal de groente minder worden wanneer deze begint te koken.
De klaroen wordt ook vochtig en waterig, zodra dat gebeurt, kun je het vuur hoger zetten om het vocht te verminderen totdat het verdampt. Zodra het vocht is verdampt, is het gerecht klaar en kan het geserveerd worden.
Je kan eventueel ook een pepertje toevoegen om het gerecht wat pittiger te maken.
Ingrediënten
- 1 kilo verse klaroen
- 1 eetlepel boter of olie 15 gram
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
- 1/2 Madame Jeanette Peper optioneel
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Pluk de blaadjes van de Klaroen van de steeltjes af en was de blaadjes. Als je jonge, klaroen hebt met dunne steeltjes dan kan je de steeltjes fijnsnijden en gebruiken. Als je grotere, klaroen hebt met dikke stelen dan kan je beter alleen de blaadjes gebruiken.
- Snijd de ui en knoflook fijn. Als je een pepertje gebruikt snijd deze dan ook fijn.
- Fruit de ui, knoflook (eventueel de peper) en de trassi in de boter of olie.
- Voeg de klaroen toe en blijf dit roerbakken tot er vocht begint los te laten en de klaroen is geslonken. Doe het vuur hoger en kook het vocht op. Als vocht is opgekookt is de klaroen klaar.
- Maak af met wat peper en zout naar smaak.
Notities
- Klaroen wordt na het koken altijd aanzienlijk kleiner, je houdt ongeveer de helft over (1 kilo verse klaroen is dus ongeveer 500 gram klaargemaakte klaroen).
- Trassi voegt een extra dimensie en smaakdiepte aan het gerecht toe. Als je echter geen garnalenpasta kunt vinden, kan je deze weglaten. Gebruik eventueel een eetlepel vissaus om het gerecht wat meer diepte te geven.
- Dit recept is geschikt voor 2-4 personen, afhankelijk van hoe grote porties worden geserveerd en wat je met verder bij het gerecht eet.
- De voedingswaarde van dit recept is op basis van de ingrediënten en kookinstructies uit het recept en gebaseerd op een statistisch gemiddelde. De exacte voedingswaarde kan altijd variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, etc.