Surinaamse Nasi (Basisrecept)

Surinaamse Nasi is een roergebakken rijstgerecht dat veel gegeten wordt in Suriname. Nasi Goreng is oorspronkelijk een Indonesisch gerecht. Nasi betekent “Rijst” en Goreng betekent “Gebakken” in het Indonesisch.

Toen Suriname nog een kolonie was van Nederland emigreerden veel mensen van het eiland Java in Indonesië naar Suriname. Met hun komst brachten ze hun heerlijke Nasi Goreng mee. Na verloop van tijd werden de smaken van de Nasi in Suriname beïnvloed door andere culturen in Suriname die de hoeveelheid en het soort kruiden en specerijen veranderden die voor de rijstschotel werden gebruikt. De Surinaamse Nasi wordt vaak geserveerd met Surinaamse vleesgerechten zoals Moksi Meti (mix van geroosterd vlees), geroosterde kip, tezamen met bijgerechten zoals komkommer op zuur en bakabana (gebakken bakbanaan).

Bij het maken van Surinaamse Nasi gebruik ik eerlijk gezegd nooit een recept. Ik gebruik gewoon wat ik nog over heb thuis en maak er een lekker rijstgerecht van. Of, zoals we dat thuis zeggen, ik “draai” dan even een snelle Nasi. Aangezien mijn vrienden regelmatig vragen hoe ik Nasi maak, besloot ik mijn tijd te nemen om alles te meten en een beperkte hoeveelheid kruiden te gebruiken om een eenvoudige Surinaamse Nasi te maken die je zelf kunt maken en naar wens kunt aanpassen. Als je eenmaal weet hoe je Nasi moet maken, kun je met kruiden en dergelijke een en ander uitproberen om je eigen versie te maken.

Hoe maak je Surinaamse Nasi?

Bij alle gebakken rijst is het bakken van de rijst meestal het lastigste deel. De beste rijst om te gebruiken voor Nasi is naar mijn mening rijst van een dag oud die een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Maar als ik weet dat ik Surinaamse Nasi ga maken, houd ik er ook van om mijn rijst van tevoren op smaak te brengen, zoals mijn moeder altijd doet. In dat geval voeg ik een bouillonblokje, een teentje knoflook en een beetje ketjap aan mijn rijst toe voordat ik het kook en ik eindig met een geurige, lichtgekleurde rijst, klaar voor gebruik voor mijn nasi. Je kunt dit ook ’s nachts in de koelkast bewaren, maar zorg er op zijn minst voor dat je de rijst volledig koelt voordat je deze voor de Surinaamse Nasi gebruikt.

Collage van twee foto's. Links droge rijst met knoflook, verpulverde bouillonblokje, ketjap erbovenop. Rechts gekookte rijst met alle smaken ingetrokken met een lichtbruine kleur.

Voor de kip gebruik ik het liefst kipdijfilet, ik vind dat er meer smaak in zit en ze zijn malser dan gewone kipfilet. Je kunt echter elke kipfilet naar wens gebruiken.

In het onderstaande recept vermeld ik ook dat de kip naar wens kan worden schoongemaakt. De reden dat ik dit schrijf is omdat in de meeste Surinaamse huishoudens we onze kip wassen met citroen of azijn voordat we deze gebruiken. Deze traditie is vaak een onderwerp van discussie voor degenen die hier niet aan gewend zijn. Persoonlijk bereid ik mijn kip altijd voor zoals ik het van mijn moeder en oma heb geleerd. Maar iedereen kan zijn kip op elke gewenste manier (wel of niet) schoonmaken.

Om de kipfilet extra smaak te geven kook ik de kip altijd met wat knoflook, gember, ketjap, bouillonblokje, boter, platte peterselie met een beetje water, net genoeg om de kip te bedekken. Eenmaal gekookt pluis ik de kip door met twee vorken de kip uit elkaar te trekken om mooie dunne reepjes te krijgen.

Collage van twee foto's. Links een pan met kipfilet, ketjap, knoflook, gember, boter, platte selderij en water. Rechts de gekookt, in kleine reepjes getrokken, kip.

Bij het roerbakken van de nasi begin ik met ui en “Trassi” wat Indonesisch is voor garnalenpasta. De garnalenpasta geeft een extra smaak aan het gerecht. Garnalenpasta heeft een sterke geur tijdens het koken, maar het is de geur waard, zodra de garnalenpasta in het gerecht is opgenomen, zal de geur niet meer zo sterk zijn. Als je geen garnalenpasta hebt, kun je deze weglaten en gewoon wat meer ketjap gebruiken of een eetlepel vissaus toevoegen. Bij het koken is het raadzaam om altijd te proeven als je bezig bent en indien nodig meer ketjap, zout en peper toevoegen.

Collage van 4 foto's. 1. Ui en trassi die gebakken worden in een wok. 2. Uit elkaar getrokken kip toegevoegd in de wok. 3. Rijst toegevoegd in de wok. 4. De Surinaamse Nasi klaar, in een wok.

Wat serveer je bij Surinaamse Nasi?

Surinaamse Nasi wordt vaak geserveerd met wat vlees, zoals Moksi Meti (mix van geroosterd vlees), geroosterde kip en met reepjes gebakken ei (omelet) als garnituur en komkommer op zuur en bakabana (gebakken bakbanaan) als bijgerecht. Dit zijn slechts enkele suggesties, er is uiteraard nog van alles wat je er nog bij kan serveren.

Surinamese Nasi with cucumber and egg on a white plate

Surinaamse Nasi (Basisrecept)

Surinaamse Nasi is een rijstgerecht uit Suriname dat werd overgebracht door Indonesiërs. Het geurige rijstgerecht is een populair gerecht in Suriname.
Prep Tijd: 35 minuten
Kook Tijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Type: Main Course
Keuken: Surinamese
Trefwoord: surinaams eten, surinaams recept, surinaamse nasi
Porties: 4
calorieën: 792kcal

Ingrediënten

Rijst (optie 1: bij gebruik van overgebleven of voorgekookte rijst)

  • gekookte of restje rijst op basis van 500 gram ongekookte rijst

Rijst (optie 2: bij gebruik van ongekookte rijst)

  • 500 gram ongekookte rijst
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 1 teentje knoflook

Kip

  • 500 gram kipfilet (schoongemaakt naar eigen voorkeur)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gember (ongeveer ter grootte van een duim)
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 1 bouillonblokje
  • 1 takje platte peterselie
  • 20 gram boter 20 gram
  • 200 milliliter water (meer of minder, als benodigd)

Nasi Roerbakken

  • gekookte rijst optie 1 óf optie 2
  • gekookte kip met de bovenstaande ingredienten
  • 2 teentjes knoflook – geperst
  • 1 ui – fijn gesneden
  • 1 theelepel gember – fijn gesneden
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 1/2 theelepel kentjoerpoeder optioneel
  • 1 stuk sereh (citroengras) – platgeslagen of 1 theelepel citroengraspoeder
  • 1 theelepel fijn gesneden laos
  • zout naar smaak
  • 3 theelepels olie
  • 2 eetlepels ketjap manis zoete sojasaus
  • 3 eetlepels sojasaus zoute sojasaus
  • 1 handje platte peterselie – fijn gesneden

Bijgerechten (optioneel)

  • 5 eieren als omeletten gebakken en en in reepjes gesneden
  • bakabana (gebakken bakbanaan)
  • komkommer op zuur

Instructies

Rijst (optie 1: voorgekookte of overgebleven rijst)

  • Neem je overgebleven of een dag oude rijst uit de koelkast.

Rijst (optie 2: ongekookte rijst)

  • Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking, maar voeg ook een bouillonblokje, ketjap, knoflook en gember toe. Verwijder de knoflook als de rijst gaar is.

Kip

  • Doe alle ingrediënten (behalve water) in een pan met een dikke bodem.
  • Voeg het water toe totdat de kip net bedekt is, voeg afhankelijk van je pan meer of minder water toe.
  • Breng het water aan de kook en kook de kip op een niet te hoog vuur tot het gaar is.
  • Haal de kip uit de pan en laat de kip afkoelen. Eenmaal afgekoeld trek je de kip met twee vorken uit elkaar om fijne dunne reepjes kipfilet te krijgen.
  • Kook de overgebleven bouillon van de kip tot deze begint in te dikken, voeg de getrokken kipreepjes toe en meng tot al het vocht is opgenomen.

Nasi Roerbakken

  • Voeg olie toe aan een wok of pan om te roerbakken en zorg dat deze goed heet wordt.
  • Voeg ui toe en bak tot het glazig begint te worden. Voeg de garnalenpasta toe en druk erop om af te breken en roer met de uien.
  • Voeg knoflook en fijngehakte gember toe en roerbak.
  • Voeg gekneusd citroengras toe en roerbak
  • Voeg kip toe en roerbak
  • Voeg laos en kentjoer toe en roerbak
  • Voeg rijst toe en roerbak
  • Voeg ketjap en sojasaus toe.
  • Roerbak tot alles goed is gecombineerd en een mooie lichtbruine kleur heeft.
  • Verwijder de grote stukjes citroengras.
  • Maak af met peper en zout naar smaak
  • Bestrooi met fijngehakte platte peterselie
  • Serveer met een bijgerecht naar keuze (gebakken omelet in reepjes gesneden, gebakken bakbanaan, ingelegde komkommers, geroosterde kip, enz.)

Notities

Voorgekookte Overgebleven Rijst
  • De beste rijst om te gebruiken voor Nasi is rijst van de vorige dag die een nachtje in de koelkast heeft gestaan. 
  • TIP: Als je nog rijst over hebt van een ander gerecht, doe dit in een voor de vriezer geschikte goed hersluitbare zak en leg het in de vriezer. Als je Nasi wilt maken, haal je de rijst uit de vriezer en laat het ontdooien voordat je het gebruikt.
Ketjap Manis. Kentjoer  & Trassi
  • Ketjap Manis is een zoete sojasaus uit Indonesië. Het heeft een stroperige consistentie en een melasse-achtige smaak. Het is een veel gebruikte saus in de Indonesische keuken.
  • Kentjoer /Kencur/Kentjur of Kaempferia galanga is vergelijkbaar met gember en laos. Het is iets kleiner, maar rijker van smaak. Als je geen kentjoerpoeder kunt vinden dan kan je het weglaten, je hoeft het nergens mee te vervangen.
  • Trassi is garnalenpasta en voegt een extra dimensie en diepte van smaak toe aan het gerecht. Als je geen garnalenpasta kunt vinden dan kan je deze weglaten. Pas de kruiden naar smaak aan of gebruik een eetlepel vissaus om het gerecht wat meer diepte in smaak te geven. 
Extra Kruiden
  • Dit recept is echt een basis recept waarbij met een minimaal aantal en makkelijke beschikbare kruiden een lekkere Nasi mee gemaakt kan worden. De meeste Surinamers zullen echter wel wat meer kruiden gebruiken om de Nasi naar hun eigen smaak te maken. Ik gebruik bijvoorbeeld ook vaak Ketoembar (gemalen korianderzaad) en Laos. Voel je vrij om andere kruiden toe te voegen naar eigen smaak.
Bewaren
  • Je kunt Nasi ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren en gewoon opwarmen in de magnetron. Als de rijst een beetje droog lijkt, sprenkel je er een beetje water over voordat je het in de magnetron plaatst.
  • Nasi kan heel goed in de vriezer bewaard worden. Het blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer
Serveren
  • Serveer met geroosterde kip of Moksi Meti (mix van geroosterd vlees), bakabana (gebakken bakbanaan) en komkommer op zuur.
  • Dit recept is geschikt voor 4-6 personen, afhankelijk van hoe groot de porties worden geserveerd.
Opmerking:
  • De voedingswaarden in dit recept zijn gebaseerd op de ingrediënten en kookinstructies zoals beschreven in het recept en zijn gebaseerd op statistische gemiddelden. De exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten etc. Voedingswaarden zijn exclusief bijgerechten.

Voedingswaarde

Caloriën: 792kcal | Carbohydrates: 104g | Eiwitten: 30g | Fat: 26g | Transvet: 8g | Cholesterol: 136mg | Natrium: 213mg | Kalium: 440mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Vitamine A: 265IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 51mg | Ijzer: 2mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @rootzrecepten of tag #rootzrecepten!
Surinamese Nasi close-up
Surinaamse Nasi close-up

22 comments

  1. Carl
    1 februari 2020

    5 sterren
    Ik ga dit uitproberen, bedankt dat je wil delen

  2. Anoniem
    28 februari 2020

    5 sterren
    Ik moet je zeggen is een topper bedankt voor de recept.

    1. 29 februari 2020

      5 sterren
      Graag gedaan, ik ben blij te horen dat de nasi in de smaak is gevallen 🙂

      1. Kimmy
        4 mei 2020

        Het is onduidelijk welke recept ik moet gebruiken van de nasi roerbakken, omdat er 2 opties beschreven staan voor “ongekookte rijst”. Ik snap het niet helemaal..

        1. 4 mei 2020

          Hi, afhankelijk of je overgebleven rijst wil gebruiken of nieuwe rijst moet koken kan je gebruik maken van optie 1 of 2.

          Als je overgebleven rijst gebruikt dan hoef je deze alleen maar vantevoren uit de koelkast te halen. Ga je nieuwe rijst koken, dan kan je alvast wat extra smaak toevoegen aan de rijst met de opgenoemde ingredienten bij optie 2.

          Als je gaat roerbakken gebruik je de rijst die je hetb (ofwel dus je voorgekookte/overgbleven rijst, ofwel je nieuw gekookte rijst). Verder is alles hetzelfde, je kan dus de optie kiezen die voor jou het beste uitkomt qua rijst dat je wilt gebruiken.

        2. Antoinette
          24 april 2021

          Ik heb al veel surinaamse rijst recepten geprobeerd,deze is t allerlekkerste Ik heb de uitgebreide versie gemaakt en zelf nog wat bosui en madam jeanette erdoor(houd van heel pittig) Erg lekker

        3. Just Me
          21 mei 2021

          Ik wilde alleen even een reactie achterlaten dat ik je extra uitleg bij het recept echt super waardeer! Je laat zien dat je echt de tijd neemt om het recept zo duidelijk mogelijk over te brengen, wat niet veel mensen doen, echt bedankt daarvoor. Respect!

          1. 24 mei 2021

            Dank voor de complimenten 🙂 Ik doe m’n best om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen inderdaad. Fijn om te horen dat het gewaardeerd wordt.

  3. Ria
    4 augustus 2020

    5 sterren
    Super lekker

    1. 6 augustus 2020

      Dankjewel, fijn om te horen dat je het lekker vond 😀

  4. Wobby
    7 augustus 2020

    5 sterren
    Vandaag het recept gemaakt met de rijst optie 2. Heerlijk! Ik heb er een Surinaamse omelet bijgemaakt en komkommer in zuur. Dank voor eht recept!

    1. 9 augustus 2020

      Wat leuk! Ik ben blij dat je er van hebt genoten:)

      1. mimi
        14 oktober 2020

        5 sterren
        Wow echt spang!

  5. Mirjam
    15 december 2020

    Welk merk zoete en zoute sojasaus gebruik je?

    1. 18 december 2020

      Ik weet niet precies welk merk ze zijn, maar bij de Albert Heijn en de toko zijn ze te koop in witte pakjes/flesjes.

      Dit is de ketjap (zoete sojasaus) die ik gebruik: https://www.ah.nl/producten/product/wi152210/vanka-kawat-ketjap-manis
      Of deze: https://www.ah.nl/producten/product/wi199109/vanka-kawat-kaki-tiga-ketjap-medja-no-1
      (afhankelijk welke ik op dat moment kan vinden)

      En dit is de zoute sojasaus die ik gebruik: https://www.ah.nl/producten/product/wi199110/flowerbrand-black-soy-sauce-no-1

    2. Silvia
      17 augustus 2021

      5 sterren
      De nasi was heerlijk. Dank u wel. Zou u ook de hoeveel heden van de zoet/zure komkommer er op willen zetten. (De verhoudingen bedoel ik) alvast bedankt. Gr. Silvia

  6. Antoinette
    21 februari 2021

    5 sterren
    Heerlijk

  7. msierp
    19 maart 2021

    De bouillon waarin de kip is gekookt moet toch gewoon verdampen het wordt toch niet dik?

    1. 21 maart 2021

      De manier waarop ik het maak verdampt de bouillong niet volledig maar wordt het bij het opkoken een dik papje dat nog lekker veel smaakt geeft aan de kip.

  8. Anke
    13 april 2021

    5 sterren
    Geweldig !!!

  9. Samantha
    8 november 2021

    5 sterren
    Heel lekker!

  10. Jose
    13 januari 2022

Commentaar gesloten

Home