Groente: Klaroen (Amaranthus)

Klaroen is een populaire Surinaamse groente. Er zijn verschillende soorten, een rode versie, waarvan de stengels rood zijn en de blaadjes klein. En een groene versie, waarvan zowel de stengels als de blaadjes groen zijn. In Suriname wordt veelal de groene versie gebruikt. Je kan de groente met grote en met kleine blaadjes vinden.

Deze Surinaamse groente is vergelijkbaar met spinazie, het wordt ook wel Chinese of Surinaamse spinazie genoemd. De groente heeft een milde spinaziesmaak. Je kan de groente net zo bereiden als verse spinazie.

Amaranthus

De botanische naam is amaranthus. Voor zover ik online heb weten te achterhalen, is dit de generieke naam die wordt gebruikt voor verschillende varianten van deze groente. Amaranthus Chaurea lijkt de variant te zijn met de roodachtige stengel die vaak wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Er zijn echter veel soorten Amaranthus beschikbaar.

Andere namen

Klaroen is ook bekend als Chinese Spinach, Bayam, Bitekuteku, Hing Choi, Chaulai, Vleeta.

Klaroen en de Surinaamse Keuken

In de Surinaamde keuken wordt klaroen vaak geroerbakt. Maar de groente is ook heerlijk in een salade. De jonge bladeren zijn lekker in salades, de oudere bladeren kan je beter roerbakken. De jonge stengels zijn ook eetbaar. Bekijk mijn basisrecept voor Surinaamse Klaroen.

close-up van klaroen met roodachtige steel
close-up van klaroen met roodachtige steel

Bronnen:
Wikipedia (Engels)
Amar Import
Vreeken’s Zaden
Vers van Cees

Home