Groente: Rode Kool
Rode Kool (Rodekool) is een veel voorkomende groente in de Nederlandse keuken.
De bladeren van de rode kool hebben een donkerrode / paarse kleur.
Als je rode kool kookt, merk je dat de kool blauw wordt. Om de rood / paarse kleur te behouden, is het belangrijk om azijn of een soort zuur fruit aan het gerecht toe te voegen.
Brassica Oleracea
De latijnse naam voor Rode Kool is:
Brassica oleracea convar. capitata var. rubra
De paarsbladerige variant van de Brassica oleracea Capitata groep.
Vorige/andere namen
De donkerste en oudste variant van rode kool heette vroeger “Niggerhead” in het Engels en “Negerkop” in het Nederlands. Op verzoek van een Brits lid van het Europees Parlement werd de naam in Europa gewijzigd (rond 1987). Hij zei dat het racistisch is om een verscheidenheid aan kool zo te noemen en hij vroeg de Europese Commissie om het woord uit de officiĆ«le catalogus van groentesoorten te verwijderen. De Europese Commissie deelde de mening van de MP en besloot de kool te hernoemen naar Roodkop
Als je nu op zoek gaat naar zaden voor Rode Kool zou je nog steeds de oude naam voor Rode Kool kunnen tegenkomen.
Rode Kool en de Nederlandse Keuken
In Nederland wordt rode kool meestal gebruikt om rode kool met appeltjes te bereiden. Een groentegerecht dat vaak wordt geserveerd met hachee of als bijgerecht.
Bronnen:
Archive of European Integration, p. 8 (English)
Wikipedia (Dutch)
Wikipedia (English)
Vreeken’s Zaden (Dutch)