Groente: Rode Kool

Rode Kool (Rodekool) is een veel voorkomende groente in de Nederlandse keuken.

De bladeren van de rode kool hebben een donkerrode / paarse kleur.

Als je rode kool kookt, merk je dat de kool blauw wordt. Om de rood / paarse kleur te behouden, is het belangrijk om azijn of een soort zuur fruit aan het gerecht toe te voegen.

Brassica Oleracea

De latijnse naam voor Rode Kool is:
Brassica oleracea convar. capitata var. rubra

De paarsbladerige variant van de Brassica oleracea Capitata groep.

Vorige/andere namen

De donkerste en oudste variant van rode kool heette vroeger “Niggerhead” in het Engels en “Negerkop” in het Nederlands. Op verzoek van een Brits lid van het Europees Parlement werd de naam in Europa gewijzigd (rond 1987). Hij zei dat het racistisch is om een verscheidenheid aan kool zo te noemen en hij vroeg de Europese Commissie om het woord uit de officiële catalogus van groentesoorten te verwijderen. De Europese Commissie deelde de mening van de MP en besloot de kool te hernoemen naar Roodkop

Als je nu op zoek gaat naar zaden voor Rode Kool zou je nog steeds de oude naam voor Rode Kool kunnen tegenkomen.

Rode Kool en de Nederlandse Keuken

In Nederland wordt rode kool meestal gebruikt om rode kool met appeltjes te bereiden. Een groentegerecht dat vaak wordt geserveerd met hachee of als bijgerecht.

Red cabbage sliced in half resting on another piece of red cabbage on a blue background

Bronnen:
Archive of European Integration, p. 8 (English)
Wikipedia (Dutch)
Wikipedia (English)
Vreeken’s Zaden (Dutch)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home